CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Bölgesel Çukurova Havalimanı’nın yapımı için dün yayınlanan yap-işlet-devret modeli çerçevesinde verilen ihale ilanı ile ilgili yazılı soru önergesi verdi. Başarır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yazılı olarak yanıtlamasını istediği soru önergesinde, Çukurova Havalimanı’nın yapımı ve işletilmesine ilişkin ihale ilanının yayımlandığını anımsattı. İhale ilanının, “Çukurova Havalimanı üstyapı tesislerinin yap-işlet-devret çerçevesinde yaptırılması, iç ve dış hatlar terminali ile mütemmimlerinin işletilmesi ve devrine ilişkin kapalı teklif alma usulü” adı altında verildiğine dikkat çeken Başarır, şu ifadeleri kullandı:
“Daha önce Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli, 'yap-işlet-devlet' modeli uygulanan projeler arasında yer almıştı. Araç geçiş garantisi verilen Osmangazi Köprüsü’nden yeteri kadar araç geçmediğinden 2018 yılı için 1 milyar 137 milyon 427 bin 725 TL; Yavuz Sultan Selim Köprüsü için de 628 milyon 771 bin TL halkımızın cebinden çıkmıştır. Yine, Kütahya Zafer Havalimanı'nda yüklenici firmaya verilen garanti yolcu sayısının sadece yüzde 4'üne ulaşılabilmiş ve yüklenici firmaya 5 yıllık süre için 26,6 milyon Euro devletin kasasından yani halkın cebinden ödeme yapılmıştır.”
Başarır, Bakan Turhan’ın şu soruları yanıtlamasını istedi:
“-Çukurova Havalimanı kaç yıllığına yap-işlet- devret modeli ile verilecektir?
-Çukurova Havalimanı yapımı için ihaleyi alacak olan yüklenici firmaya yıllık yolcu garantisi verilecek midir? Verilecek ise bu kaç yolcu olacaktır?
-Daha önce araç geçiş garantili köprüler, Avrasya Tüneli, duble yollar, yolcu garantili Zafer Havalimanı örnekleri karşınızdayken aynı hata Çukurova Havalimanı için de yapılacak mıdır?
-Diğer yap işlet devret modellerinde olduğu gibi Çukurova Havalimanı’nın da zararını halka yükleyerek vatandaşlarımıza JEST mi yapacaksınız? Çukurova Havalimanı’nın başka şartlarda yapımı sizce mümkün değil midir? Değil ise gerekçeleri nelerdir?
-Çukurova Havalimanı yapımı için daha önce ihalesini verdiğiniz ancak bir türlü yapımını gerçekleştirmeyen yüklenici firmalara ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır?”
e-Haber Ajansı (e-ha)