Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Bakanlık merkez binada düzenlenen bir törende, "Vakıf üniversitelerinden Türk sporuna yükseköğretimde yüzde yüz destek" temalı çalışmanın mutabakat metnine, 28 vakıf üniversitesinin temsilcileriyle birlikte imza attı. "Bugün Türk sporu açısından tarihi bir güne şahitlik ediyoruz" diyerek sözlerine başlayan Bakan Kasapoğlu, şöyle konuştu:
"Vakıf üniversitelerimiz ile spor camiasının yıllardır beklediği bir hususta önemli bir adımı atmanın heyecanını yaşadığımı ifade etmeliyim. Milli sporcularımızın yükseköğretime geçişlerine yönelik önemli bir maddi teşvik unsurunu hayata geçirmek üzere bir aradayız. Bu şekilde sporcularımızın, spor bilimleri dışında farklı bir kariyer imkanı yakalamasını ve spor ile eğitim arasında denge kurmasını sağlayacağız. Sporcuların, akademik kariyer ile spora devam etme arasında ikilemde kalmasını önleyeceğiz. Bu iş birliği ile milli sporcular, vakıf üniversitelerinde ücretsiz olarak eğitim görme fırsatına kavuşmuş olacaklar. Hangi bölüm olursa olsun, bir vakıf üniversitesini kazanan milli sporcumuz, yüzde yüz burslu olarak tahsilini sürdürebilecek. Bu şekilde ailelerin ve sporcuların, 'Okul mu, yoksa spora devam mı?' konusundaki tereddütlerini de büyük ölçüde bertaraf etmiş olacağız."
Ülkelerin, sanat, spor, bilim gibi alanlarda üstün yetenekli gençlerinin, bu yeteneklerini geliştirmek ve korumak adına kapsamlı önlemleri hayata geçirdiklerine işaret eden Bakan Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çünkü yetenekli bireyler toplam nüfusun en fazla yüzde 3 civarındaki kısmını oluşturuyor. Bu bireyler, toplumların geleceğinin şekillenmesinde kritik roller üstlenmeleri bakımından da son derece önemli. Yaşıtlarından farklı gelişime ve potansiyele sahip üstün yetenekli bireylerin başarılı olmaları ya da bütün potansiyellerini tam anlamıyla açığa çıkarmaları için farklılaştırılmış bir eğitim programı uygulanması gerekiyor. Ayrıca bu bireyler, sosyal ve ekonomik imkanlara da sahip olmalılar. İşte spor alanında da aynı eğilim ortaya çıkıyor. Dünyanın spor alanında önde gelen birçok ülkesinde sporcuların, başta eğitimleri olmak üzere istihdam ile sosyal ve ekonomik fırsatlara erişimlerine ilişkin özel düzenlemeler yapılıp, imkanların sunulduğunu görüyoruz."
"SPORCULARIMIZA MADDİ BİR AVANTAJ OLUŞTURMUŞ OLUYORUZ"
Bakan Kasapoğlu, sportif başarının sabahtan akşama ortaya çıkan bir konu olmadığını dile getirerek, şunları söyledi:
"Bugün milli sporcularımız, sadece devlet üniversitelerine ve spor bilimleri alanına yöneldiklerinde bir avantaja sahipler. Biz bu düzenlemeyle hangi bölümü kazanırlarsa kazansınlar, sporcularımıza maddi bir avantaj oluşturmuş oluyoruz. Onlara, vakıf üniversitelerinde burslu bir şekilde öğrenim görme imkanı getiriyoruz. Yani milli sporcularımız, vakıf üniversitesine son sırada olsa bile puan olarak girmeye hak kazanırsa, ücretsiz olarak okuyabilecekler. Bildiğiniz gibi vakıf üniversitelerimiz yüzde yüz burslarını, üniversite giriş sınavlarında çok başarılı olan, sınırlı sayıdaki adaya veriyorlar. Bazı vakıf üniversitelerinde tam burslu okumak için üniversite sınavında ilk birkaç bine girmek gerekliyken, ücretli okumak için çoğu bölümde birkaç yüz bin içerisinde olmak yeterli oluyor. Tam burs almaya hak kazanan dilime girmek, yoğun bir ders çalışma programını zorunlu kılıyor. İşte bu mutabakatla milli sporcunun, spor için ayırdığı vakit, maddi bakımdan tazmin edilmiş oluyor. Kısacası bu çalışmayla, çift kariyer yapmak isteyen sporcu öğrencilerin eğitimine büyük bir kolaylık getiriliyor."
e-Haber Ajansı (e-ha)