ANKARA (e-ha) – TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Düzce Depremi’nin üzerinden 20 yıl geçtiğini anımsatarak, “Doğal afetlerin tahribatının esas sorumlusunun, bilime kulaklarını tıkayarak yapay afetlerin yaratıcısı olan anlayış olduğunu bir kez daha önemle hatırlatıyoruz” açıklamasında bulundu.
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden yapılan açıklamada, 12 Kasım 1999’da saat 18.57’de gerçekleşen 7,2 büyüklüğündeki depremin; yüzlerce insanın canına mal olurken, binlerce vatandaşın yaralandığı, maddi ve manevi çok büyük kayıplara yol açtığı kaydedildi. 20 yıl sonra bugün Büyük İstanbul Depremi’nin beklendiği Türkiye’de geçen süre boyunca kentlerin, ekonominin can damarı olarak görülüp yağmanın ve talanın merkezleri olarak büyüdüğü vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:
“Ders almak şöyle dursun; 26 Eylül 2019’da İstanbul’da gerçekleşen deprem sırasında devletin ne kadar hazırlıksız olduğu açıkça gün yüzüne çıktı. Başta konut piyasası olmak üzere inşaat sektörü ile büyümeyi, kendi sınıfsal çıkarını yaratmayı ve sermayeyi canlı tutmayı hedefleyen iktidar, halkın can ve mal güvenliğini hiçe sayarak deprem toplanma alanlarını, parkları, rekreasyon alanlarını ve ormanları dahi imara açtı. İmar Barışı adıyla imar affı ilan ederek, binlerce güvensiz yapıyı yine rant kaygısıyla yasal hale getirdi.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak bilimin ve tekniğin önemsizleştirilme çabalarına karşı kamu yararının ve toplum hizmetinde mimarlığın savunuculuğunda, doğal afetlerin tahribatının esas sorumlusunun, bilime kulaklarını tıkayarak yapay afetlerin yaratıcısı olan anlayış olduğunu bir kez daha önemle hatırlatıyoruz.
12 Kasım 1999 Düzce Depremi vesilesiyle, 20 yıl sonra bugün yeniden tüm sorumluları konunun ciddiyetle ele alınması, bilimsel veriler ışığında üniversitelere ve meslek örgütlerine kulak verilmesi ve acil eylem planlarının hazırlanması hususunda göreve davet ediyor, depremde yaşamını yitiren tüm yurttaşlarımızı saygı ile anıyoruz.”
e-Haber Ajansı (e-ha)