Bilim İnsanı ve Matematikçi Kerim Sarılar'la gerçekleştirdiğimiz özel röportaj yeni gerçekleri ortaya çıkardı.
E Haber Ajansı: Sayın Kerim Sarılar orta öğretimde Müslüman Milletler ve Müslüman Türk Milleti mensupları adına kayıtlı orta öğretimde bir tane matematik formülü bulunmadığını ifade ediyorsunuz" bu nasıl olur?
Bilim İnsanı Matematikçi Kerim Sarılar: Evet. Ancak bu Milli Eğitim Bakanlığı'nın bana yazdığı 26.11.2015 tarihli cevap Metninde aynen şöyle ifade ediliyor; "Sayın Kerim Sarılar bey, Müslüman Milletler ve Müslüman Türk Milleti mensupları adına kayıtlı orta öğretimde bir tane matematik formülü bulunmamaktadır."
E Haber Ajansı: Peki siz Milli Eğitim Bakanlığına İlmi keşifleriniz olan formüllerin okutulması için bir talepte bulundunuz mu? Bulundunuzsa ne cevap aldınız?
Bilim İnsanı Matematikçi Kerim Sarılar: Evet bulundum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'A ilmi keşiflerimizle ilgili bir yazı yazdım. Başvurumuzun ilgili kurumca değerlendirileceğini ve e posta aracılığı ile tarafıma bildirileceğine dair 31 Ekim 2015 tarihinde bir emir aldım.
E Haber Ajansı: Peki Milli Eğitim Bakanlığından siz ne cevap aldınız?
Bilim İnsanı Matematikçi Kerim Sarılar: Milli Eğitim Bakanlığı 26 Kasım 2015 tarihli e posta aracılığı ile gönderdiği yazıda; "Sayın Kerim Sarılar bey, Müslüman Milletler ve Müslüman Türk Milleti mensupları adına kayıtlı orta öğretimde bir tane matematik formülü bulunmamaktadır."
MEB ile TÜBİTAK arasında yapılan protokol gereği Sayma ve Olasılık konu başlığı altında kazanımda bahsettiğimiz hususların yer aldığı, Program değerlendirme ve revizeleriğnde ilgili konularda önerimizin ilgili komisyonca değerlendirileceği belirtilmiş ve yine 01.12.2916 tarihli TC Milli Eğitim Bakanlığı BİLGİ EDİNME SİSTEMİNDE; "OLUMLU" olarak cevaplandırılmıştı.
E Haber Ajansı: Peki okutuldu mu?
Bilim İnsanı Matematikçi Kerim Sarılar: Hayır. Milli Eğitim Bakanlığı bu yazılarının gereğini yerine getirmedi.
E Haber Ajansı: Peki neden?
Bilim İnsanı Matematikçi Kerim Sarılar: İlmi keşiflerimiz Yatay ve Dikey Elips 1 ve Yatay ve Dikey Elips 2 (Sarılar Dönengesi) esası dahilinde idi. Ve o tarihte 8 ayrı üniversite doğrulamış ve orta öğretim eğitiminde okutulması veya proje olarak verilmesini uygun bulmuştu. Yatay ve Dikey Elips 2 (Sarılar Dönengesi) teoremler anlatımlı şekilde yer almakta idi. Yatay ve Dikey Elips 1 ise doğru olmasına rağmen anlatımı olmadığından Bilir Kişiler raporunda anlatımı olmadığından eser sayılmadığı şeklinde rapor tanzim edilmişti. Ancak bilirkişiler anlatımı olan Yatay ve Dikey Elips 2 (Sarılar Dönengesi) ni incelenmediği ortaya çıkmış ancak uzlaşma sağlanamamıştı YÖK e talebim nüzerine YÖK'ün emri üzerine Ankara Üniversitesi'nden görevlendirilen bilir kişi tarafından ilmi keşflerimizin doğru olduğu şeklinde akademik bilimsel görüş verilmiştir.
E Haber Ajansı: Peki siz daha sonra İlmi keşiflerimiz Yatay ve Dikey Elips 1 de kileri anlatımlı teoremler şeklinde yeniden düzenlediniz mi?
Bilim İnsanı Matematikçi Kerim Sarılar: Evet düzenledim. 2017 yılında kitap olarak bastım.
TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğünce; Matematik ve Geometride Sarılar Çevirgeni, Sarılar Dönengesi ve Sarılar Üç Üçgen Sistemi Sarılar Teoremlerini 12.08.2022 tarihinde 2022/7088 numara ile “İLİM EDEBİYAT ESERİ” olarak Kayıt- Tescil yapılmıştır. Noksanlık giderilmiştir. Kısaca Milli Eğitim Bakanlığının artık orta öğretimde okutulması veya proje bazında verilmesini önleyecek yasal hiç bir gerekçesi kalmamıştır.
E Haber Ajansı: Milli ilmi keşifleriniz devam etmektemidir?
Bilim İnsanı Matematikçi Kerim Sarılar: Evet devam etmektedir. Yeni ilmi keşiflerimizde üniversitelerce doğrulanmaya başlamıştır. İlmi keşiflerimiz dünya ülkelerinin eğitimine ve gelecekte yeni teknolojilere yön verecektir.
E Haber Ajansı: Peki yeni bir talepte bulundunuz mu?
Bilim İnsanı Matematikçi Kerim Sarılar: Evet. Bu kez talebimizi TC Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu Başkanlığına okutulması veya proje bazında verilmesini faydalarını da anlatır şekilde yaptık.
E Haber Ajansı: Sizce okutrulmasının ne gibi faydaları vardır?
Bilim İnsanı Matematikçi Kerim Sarılar:
a. Matematikte orta eğitimin yazılım çağına geçmesini sağlayacaktır.
b. 500 yıldır ilk defa Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir Türk’ün matematik ve fende ilmi eserleri müfredatta yer alacaktır.
c. Türkçe’nin Bilim Dili olarak tarihte yerini almasını sağlayacaktır.
Faydalarını sadece ben söylemiyorum. Türkçenin bilim dili olarak gelişmesine katkı sağlayacağını Türk Dil Kurumu söylüyor. Yine bazı Üniversitelerin akademik bilimsel görüşlerinde; "Elipsin çevre ve yay uzunluğu, alan oranı, yay oranı ve yükseklik oranı" gibi konu başlıklarının müfredatta yer almadığı fakat proje uygulaması olarak öğrecilerle paylaşılabileceği kanaatine ulaşıldığı bildirilmiştir. Ve yine 11 ve 12. sınıflarda Temel düzeyde de, normal sınıflarda da; "konik kesitlerin analitik incelenmesi bağlamında" proje olarak verilmesi düşünülebilir. 11. sınıfta ayrıca dik dairesel koni konusuna da girilmektedir. Bu proje ödevleri özellikle matematiksel yeterlik ve öğrenmeyi öğrenme yeterlikleri çerçevesinde faydalı olacaktır" denilmektedir.
E Haber Ajansı: Teşekkür ederiz.
e-ha