Ademya Devleti Kurucusu Devlet Yurt Yiğit 2024 yılında Devletsizler Projesi kapsamında başlattığı projeye destek vermek isteyen kurum ve kuruluşları göreve davet etti.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği UNHCR ilgi sahasına giren dezavantajlı gruplara yardım etmeyi amaçlayan bir sosyal yardım girişimi olan “Devletsize Devlet, Yurtsuza Yurt” projesi, 2024 yılında kamuoyuna açıklandı.
Devletsize Devlet, Yurtsuza Yurt Projesi
Kamuoyuna açıklandıktan sonra farklı tepkilerle karşılaştıklarını dile getiren Devlet Yurt Yiğit; "Devletsizlik veya Vatansızlık sorununun ekstrem bir sorun olması nedeniyle bir çok kimse ve kuruluş destek vermekte zorlandı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Adana şubesi bu konu bizi aşar, Ankara Ofisimiz size daha iyi yardımcı olacaktır şeklinde doğrudan destek veremeyeceklerini fakat dolaylı olarak Ankara Ofisi tarafından projenin kabulü ile destek verebileceklerini açıkladılar.
Adana İl Nüfus Müdürlüğü de İldeki Vatansız ve Devletsiz bireylerin tespiti konusunda yardımcı olabileceklerini, Valilik makamına bağlı çalıştıkları için Valilikçe bir talep gelmedikçe somut adım atamayacaklarını belirttiler. Yine Göç İdaresi Başkanlığı Adana İl Göç İdaresi Başkanlığı ile konuyu paylaştığımızda da "Ankara Genel Müdürlük Proje Ofisi size daha iyi yardımcı olacaktır" şeklinde cevaplarla karşılaştık.
En olumlu destek veya tepki diyebileceğimiz yaklaşım Akademik kaynaklardan Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi kadrolarından fikir desteği aldık. Memuriyet gereği doğrudan destek yerini düşünsel ve dolaylı desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Çukurova Kalkınma Ajansı ise proje özetini sunduğumuzda bu konu bizim projelerimizin kapsamı dışında kaldığı için destek veremeyiz fakat proje yazım ve sunum konusundaki taleplerinize yardımcı olabiliriz şeklinde bir tepki aldık. Kendilerine teşekkür ediyoruz" şeklinde açıklama yaptı.
Çağrımızın Kapsamını Genişletiyoruz
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği UNHCR 1954 yılında bu konuya ciddi bir çağrıda bulunmuş, 1956 yılında bir çok devlet bunu desteklemiş ve imza atmıştır. Ancak o günden bu yana gelinirken yeni yeni gerekçelerle bir çok insan Devletsiz ve Vatansız kalmıştır. Bu türden bir sorunla karşılaşan bireyler farklı ülkeler tarafından farklı gerekçelerle devlet ve vatan sahibi olmuşlardır. Fakat bunların çoğu nitelikli işgücü olmak şartı ile kabul görmüştür. Oysa adil olan insan olma düzleminde bu bireylerin devletsizlikten ve vatansızlıktan kurtarılması gerekmektedir.
Ademya Devleti Kurucu Devlet Başkanı; "Yeryüzünün hangi coğrafyasında olursa olsun adil olan insan olma düzleminde bu bireylerin 'Devletsizlik ve Vatansızlık' sorununun ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bizim projemizin temel omurgasını bu husus oluşturmaktadır. Bu konuya adil yaklaşım sergileyecek tüm devletleri destek vermeye davet ediyoruz" dedi.
Projelerin sadece maddi destekle olmayacağını fikri ve kamuoyu desteğinin de önem taşıdığı ayrıca vurgulandı.
e-ha