“Avrupa Birliği – Orta Asya Zirvesi’nde” AB ile Orta Asya ülkeleri arasındaki ilişkiler “stratejik ortaklık” seviyesine yükseltiliyor ve AB’nin Orta Asya’nın kalkınmasını desteklemek üzere 12 milyar avroluk kapsamlı bir yatırım paketi açıklanıyor.
Bunun karşılığında ise; AB’nin istekleri doğrultusunda Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin yayınladıkları ortak bildiride, BM Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs ile ilgili 541 ve 550 sayılı kararlarına güçlü bağlılık duymalar ve Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyetini (GKRY) tanımaları ve başkenti Lefkoşa’da büyükelçilik açma kararı almaları sağlanmıştı. İşte bu hususlarda E Haber Ajansı olarak Bilim İnsanı ve Strateji Uzmanı Sayın Kerim Sarılar’ın görüşlerine başvurduk. Ve konu hakkında değerlendirmelerini sorduk.
E Haber Ajansı: Sayın Kerim Sarılar arz ettiğimiz konularda sizin değerlendirmeleriniz nelerdir?
Bilim İnsanı ve Strateji Uzmanı Kerim Sarılar; Türk Devletler Teşkilatı(TDT) üyesi Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkmenistan; Avrupa Birliği (AB) adına üst düzey yetkililerin katıldığı “Avrupa Birliği – Orta Asya Zirvesi’nde” Avrupa Birliği (AB) temsil eden üst düzey yetkililer tarafından tuzağa düşürülmüştür. Kardeş Azerbaycan’ın o tuzağın içinde yer almaması Azerbaycan’ın dünya politikaları ile ilgili çok değerli tecrübeler kazanmış olması, gerçekleri görmüş olması ile ilgilidir.
E Haber Ajansı: Türk Devletler Teşkilatı(TDT) üyesi Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkmenistan’ın Avrupa Birliği (AB) temsil eden üst düzey yetkililer tarafından tuzağa düşürüldüğünü ifade ediyorsunuz. Bunu biraz açar mısınız?
Bilim İnsanı ve Strateji Uzmanı Kerim Sarılar; ABD Başkanı Trump AB ülkeleri için: ABD'den faydalandıklarını ifade etmesi yanı sıra yine "NATO ülkelerinin savunma harcamalarını yüzde 5’e çıkarma isteği" ve Rusya Ukrayna savaşında ABD Başkanı Trampın Avrupa Birliği ülkeleri ile ters düşmesi ABD'nin AB yi koruma taahhüdünden cayması halinde olacaklar konusunda Avrupa Birliği ülkelerini endişelendirmekte ve yeni arayışlara itmektedir. Hatta AB, NATO ülkesi olan Türkiye ile savunmada işbirliğini daha da artırmak istiyor. ABD Başkanı Tramp ve Rusya Federasyonu Başkanı Putin’in Ukrayna’daki maden ve değerli mineralleri bölüşme karşılığında antlaşmaları ve barışı sağlamaları karşısında başarısız kalan Avrupa Birliği Ukrayna’daki maden ve değerli minerallerden arzu ettiği ölçüde faydalanamamaktadır. Ancak Avrupa Birliği Rusya’yı geçmişte doğu bloku (CCCP) içinde yer alan doğu Avrupa ülkelerinden uzak tutmanın yolları aramaktadır. NATO dışında Rusya’ya karşı Avrupa Birliği ordusu kurma çalışmaları yürütmektedir. AB’nin Ukrayna ile yaptığı stratejik işbirliği antlaşmaları sonuçta Ukrayna’nın bölünmesinden, değerli maden ve minerallerin ABD ve Rusya arasında bölüşülmesinden başka bir işe yaramamıştır.
E Haber Ajansı: Avrupa Birliğinin, NATO ülkesi olan Türkiye ile savunmada işbirliğini daha da artırmak istediğini ifade ediyorsunuz. Bunu biraz açar mısınız?
Bilim İnsanı ve Strateji Uzmanı Kerim Sarılar; Bu gün Türkiye Savunma alanında yüksek teknolojisi gelişmiş sayılı ülkeler arsındadır. Savunma yüksek teknolojilerini mükemmel şekilde kullanan Türk Ordusu dünyanın sayılı orduları arasındadır. Bu gün Avrupa’nın en güçlü ordusu Türk Ordusudur.
AB’nin Ukrayna’yı AB içine alma vaatleri ile yaptığı stratejik işbirliği antlaşmaları sonuçta Ukrayna’nın bölünmesinden, değerli maden ve minerallerin ABD ve Rusya arasında bölüşülmesinden başka bir işe yaramamıştır.
AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen bölge için önce 12 milyar euroluk yatırım paketi ve ortaklığın büyük fırsatlar getireceğini ifade etmiştir.AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen Orta Asya Türk Devletleri Liderlerine hitap ederken ve değerli minerallerden bahsederken; “Bu hammaddelerin geleceğin küresel ekonominin can damarı olduğunu ve ayni zamanda küresel oyuncular için bir bal küpü olduğunu söylüyor. Bazılarının sadece sömürdüğünü (Büyük ihtimalle CCCP dönemini kast ediyor) kendilerinin, Avrupa’nın teklifinin farklı olduğunu yerel sanayilerinin gelişmesine de katkı sunacaklarını” ifade ediyor.
AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen; Bu işlemlerin olabilmesi içinde adı geçen Orta Asya Türk Devletleri Liderlerinin Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyetini (GKRY) tanımaları ve GKRY nin başkenti Lefkoşa’da büyükelçilik açmaları gibi kriterler ortaya sürüp adı geçen kardeş Türk devletleri ile Türkiye arasına tuzaklar kuruyor. Ayni zamanda Türk Devletler Teşkilatı(TDT) üyesi Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkmenistan ile Rusya arasında uzun vadede oluşacak tuzaklar kuruyor. Ve yine iyi ilişkilerimiz olan komşumuz Rusya ile Türkiye arasında uzun vadede oluşabilecek tuzakları kuruyor.
E Haber Ajansı: Peki Sayın Sarılar Türk Devletler Teşkilatı(TDT) üyesi Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkmenistan’ın bu tuzağı boşa çıkarma imkânı var mı?
Bilim İnsanı ve Strateji Uzmanı Kerim Sarılar; Elbette var. Derhal Avrupa Birliği ile yaptıkları bu antlaşmayı yeniden gözden geçirmeleri ve iptal etmeleridir. Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyetini (GKRY) tanımalarını geri çekmeleri ve yine Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyetinden (GKRY) büyükelçilerini geri çekmeleridir. Bir Bilim İnsanı olarak Kardeş Türk Cumhuriyetlerin yetkililerine bu önerimi yapıyorum. Neticede uzun vadede Avrupa Birliğinin bu antlaşma ile adı geçen Türk Cumhuriyetlerine sağlayacağı faydalardan daha çok uzun vadede bahsi geçen antlaşmadan dolayı çeşitli nedenlerle meydana gelebilecek zarar ve hasarları hissetmekten üzüntü duymaktayım.
e-ha
Orta Asya Türk Devletleri Liderlerinin Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti'ni (GKRY) Tanımaları Doğru Mu?
Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin yayınladıkları ortak bildiride, BM Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs ile ilgili 541 ve 550 sayılı kararlarına güçlü bağlılık duymalar ve Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyetini (GKRY) tanımaları ve başkenti Lefkoşa’da büyükelçilik açma kararı almaları sağlanmıştı. İşte bu hususlarda E Haber Ajansı olarak Bilim İnsanı ve Strateji Uzmanı Sayın Kerim Sarılar’ın görüşlerine başvurduk. Ve konu hakkında değerlendirmelerini sorduk.

25 Nisan 2025, Cuma - 23:53