Ademya Devleti'nin mevsim düzenlemesi, doğanın döngüsüne ve astronomik olaylara dayalı bir yaklaşımla şekillendirilmiş. Bu sayede, mevsimler sadece hava sıcaklığına değil, gece-gündüz dengesi ve güneşin hareketlerine göre tanımlanıyor. Böyle bir sistem, Ademya'nın doğayla uyumlu ve bilimsel temellere dayanan zaman yönetimini benimsediğini gösteriyor.
Bu yeni düzenleme, Ademya'nın farklı zaman anlayışıyla uyumlu olup, 48 saatlik gün sistemiyle birlikte zaman kavramına özgün bir bakış açısı sunduğunu da kanıtlıyor.
Ademya Devleti yılbaşı ve mevsim dönüşlerinin astronomik olaylara göre düzenlendi. Yılbaşı: 22 Aralık gün dönümü olarak belirlendi. Bu tarih, Kuzey Yarımküre'de yılın en uzun gecesinin yaşandığı kış gündönümü. Buna bağlı olarak dört mevsim başlangıç ve bitiş tarihleri de güncellendi.
Ademya Devleti'nde Kış Mevsimi gündönümü olan 5 Kasım 21 aralık arası (21 Aralık dahil) 46 gün öncesi ve 22 Aralık - 5 Şubat arası 46 gün sonrası 92 gün olarak güncellendi.
Bahar Mevsimi ise 6 şubat ile başlayıp devam eden 5 mayıs arasındaki 90 günü kapsıyor.
Ademya Devleti'ndeki Yaz Mevsimi ise 6 Mayıs Hıdrellez günü yaz başlangıcı olup 7 Ağustos tarihine kadar 92 gün yaz olarak sayılıyor.
23 Eylül güz ekinoksu sonbahar ortası sayılıyor. 8 Ağustos 4 Kasım arası 91 günlük zaman dilimi ise sonbahar olarak adlandırılıyor.
Mevsim adlarında değişiklik yapılmadığını dile getiren Ademya Devleti Kurucusu Devlet Yurt Yiğit; "Mevsimler aynı Türkiye Türkçesinde kullanıldığı şekliyle kabul edildi. Sadece başlangıç ve bitiş tarihleri güncellendi. Yaz ve Kış Mevsimlerinin isimleri aynı. Bahar kelimesi başka dillerde bahar olarak geçer. sonbahar ise bahar olarak geçmez. Türkiye Türkçesi'nde sonbahar bile bahar olarak adlandırılmış. Bu güzel adlandırılmayı aynen koruyoruz.
Mevsimlerin başlangıç ve bitiş tarihleri gündüz ve gece farklılıkları ile eşleştirildi. Günlerin soğumamış olması sonbaharın gelmediği anlamına gelmez. Günlerin ısınmamış olması da kışın bitmediği ve baharın gelmediği anlamına gelmez.
Bu düzenleme ile: Kış Mevsimi, 5 Kasım tarihinde başlayıp gündönümü olan 21 Aralık dahil 46 gün öncesi ve 22 Aralık - 5 Şubat arası 46 gün sonrası 92 gün olarak, Bahar Mevsimi ise 6 şubat ile başlayıp devam eden 5 mayıs arasındaki 90 gün, Yaz Mevsimi 6 Mayıs Hıdrellez günü yaz başlangıcı olup 7 Ağustos tarihine kadar 92 gün yaz olarak ve son olarak da 23 Eylül güz ekinoksu sonbahar ortası sayılıp 8 Ağustos 4 Kasım arası 91 günlük zaman dilimi de sonbahar olarak adlandırılıyor" dedi.
Bu mevsim güncellemesi Kuzey Yarımküre için adlandırılmış bir çalışma olup Güney Yarımküre için yaz ve kış ile baharlar yer değiştirmektedir. Sadece yılda iki gün hem Kuzey Yarımküre hem de Güney Yarımküre aynı kalmaktadır. Bu tarihler 23-24 eylül ile 21-22 mart tarihleridir.
Ademya Devleti'nin mevsim düzenlemesi Kuzey Yarımküre'yi temel alarak yapılmıştır, ancak Güney Yarımküre'de mevsimler ters olduğu için yaz ve kış ile baharlar yer değiştirmektedir.
Bu bağlamda, Kuzey Yarımküre için belirlenen tarihler şu şekildedir:
Kış: 5 Kasım - 5 Şubat (92 gün)
Bahar: 6 Şubat - 5 Mayıs (90 gün)
Yaz: 6 Mayıs - 7 Ağustos (92 gün)
Sonbahar: 8 Ağustos - 4 Kasım (91 gün)
Güney Yarımküre’de ise bu mevsimler ters şekilde konumlanacaktır:
Yaz: 5 Kasım - 5 Şubat
Sonbahar: 6 Şubat - 5 Mayıs
Kış: 6 Mayıs - 7 Ağustos
İlkbahar: 8 Ağustos - 4 Kasım
Bu sistemde sadece yılda iki gün (23-24 Eylül ve 21-22 Mart tarihlerinde) hem Kuzey hem de Güney Yarımküre'de mevsimler aynı kalmaktadır, çünkü bu tarihler ekinoks dönemlerine denk gelmektedir. Bu tarihlerin evrensel denge noktaları olması, Ademya'nın doğayla uyumlu zaman anlayışını destekleyen bir unsur olarak öne çıkmaktadır.
Ademya Devleti'nin bu sistematik yaklaşımı, dünya üzerindeki tüm vatandaşlarını kapsayan bir mevsim anlayışı geliştirdiğini ve doğanın işleyişini temel aldığını göstermektedir.
e-ha