Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Ankara’da gerçekleştirilen Marka Buluşmasını, alanında marka 250 ismi bir araya getirmesi, tecrübelerin gençlerle paylaşılması, yeni yerli ve milli markaların ortaya çıkarılması açısından son derece önemsediğini belirten Kurum, etkinlikte üniversitelerden genç girişimcilere, şirketlerden kamu kurumlarına, sanatçılardan sivil toplum örgütlerine kadar çok geniş bir kitleyle hitap edildiğini, fikir üretildiğini ve ülkeye katkı sağlandığını söyledi. Kurum, herhangi bir ürün veya hizmette ekonomik değer oluşturmanın en önemli yolunun markalaşmadan geçtiğini, markalaşmanın bugünün dünyasında var olabilmenin en önemli koşullarından olduğunu dile getirdi. Bir şehri marka yapan özelliklerin ihtiyaçlara cevap verebilmekten geçtiğini aktaran Kurum, "Yani insanımız bir şehirde özgünlüğü, kalıcılığı ve sağlamlığı arıyor. Can, mal, inanç, nesil, akıl emniyeti ve estetik gibi konularda eksiksiz bir şehir istiyor" diye konuştu.

Kurum, bir şehrin yaşanılabilir ve marka olabilmesi için gerekenleri şöyle sıraladı:

"Bir şehrin marka olmasının ilk koşulu, insanların can emniyetinin en yüksek derecede korunmasıdır, can ve mal konusunda insanın kendisini güvende hissetmesidir. Yine bir marka şehirde insanların inanışlarını, geleneklerini, komşuluk ilişkilerini en güzel ve kesintisiz şekilde yaşayabileceği bir düzen kurulmuş olmasıdır. Marka şehirde okullarıyla, parklarıyla, yeşil alanlarıyla, kreşleriyle, kütüphaneleriyle, havuzları, sportif, sosyal, kültürel ve tarihi alanlarıyla gelecek nesillerin yetişeceği ortam en iyi şekilde sunulmalıdır. Marka şehirler, insanların zihnine, aklına ve düşüncesine zarar verecek ses, gürültü, hava ve su kirlilikleri giderilmiş, bu gibi sorunlar çözülmüş şehirlerdir. Marka şehirde bir olmazsa olmaz daha var. O da güzellik. Marka şehrin estetik, silüet, tarihi ve kültürel doku, yeşil alan açısından son derece yetkin, güzel ve korunmuş olmasıdır."

"DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ TAMAMLAYACAK ADIMLAR ATIYORUZ"

Bakan Kurum, yaşanabilir çevre ve marka şehir vizyonu çerçevesinde projeler yapmaya gayret gösterdiklerini söyledi. Tarımdan sanayiye, ulaşımdan yeşil alanlara kadar şehirlerin 100 yıllık planlamalarını yapmak amacıyla Türkiye Ulusal Mekansal Strateji Planı'nı gelecek yıl tamamlayacaklarını dile getiren Kurum, bu gerçekleştiğinde şehirlerin marka şehir olma yolunda atılacak adımın en önemli kısmının gerçekleşeceğinin altını çizdi. Kurum, bu çalışma tamamlandığında artık tarım, turizm ve lojistik alanların Ulusal Mekansal Strateji Planı'nda korunduğu bir sürece girileceğini, insan merkezli kentsel dönüşümle, afetlere hazır, kimlikli, kişilikli, engelli dostu marka şehirler inşa edileceğini anlattı.

Coğrafi Bilgi Sistemleri'ni geliştirdiklerini anlatan Kurum, "Şehirlerimizin dijital dönüşümünü tamamlayacak adımları tek tek atıyoruz. Yaptığımız projelerde enerji verimli, sıfır atık uyumlu ve akıllı teknolojilerle donatılmış binalar inşa ediyoruz. Millet bahçeleri ve iklim değişikliğiyle ilgili mücadele noktasında oluşturduğumuz ekolojik koridorlar ve yeşil alanlarımızı artırıyoruz. Ülkemizin doğal koruma alanı büyüklüğünü yüzde 9'dan OECD seviyesi olan yüzde 17'ye çıkaracak adımları atıyoruz" ifadesini kullandı.

e-Haber Ajansı (e-ha)