Bakan Selçuk, programda yaptığı konuşmada, MYK ile İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün işbirliği araştırması yaptığını ifade ederek, “Bu araştırmada; imalat sektöründe belgeli çalışanların belgesiz çalışanlara oranla yüzde 25 daha az iş kazasına uğradığını tespit ettik. Bu belgeler çoğaldıkça iş kazaları daha da azalacak” açıklamasında bulundu.

Nitelikli işgücünün önemine değinen Selçuk, “İşsizlikle mücadele edebilmek ve istikrarlı büyümeyi sağlamak için, işgücü piyasasında arz-talep dengesini sürdürülebilir bir niteliğe kavuşturmak durumundayız. Bunun için, öncelikle değişik sektörlerdeki nitelikli insan ihtiyacını arttırmamız gerekiyor” dedi.

Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun 841 ulusal meslek standardı ve 485 ulusal yeterliliği yürürlüğe koyduğunu belirten Selçuk, 833 meslekte ISO 17024 standartlarının yürürlükte olduğunu ifade etti. 19 sektör ve 311 meslekte yetkilendirilen 215 sınav ve belgelendirme kuruluşunun 81 ilde hizmet verdiğini bildiren Selçuk, 3,5 milyon kişiye ulaştığını açıkladı. 854 bine yakın mesleki yeterlilik belgesi verildiğini kaydeden Bakan Selçuk, 2023 yılı hedefinin 1 milyon kişiye mesleki yeterlilik belgesi kazandırmak ve ulusal meslek standardı sayısını da bine tamamlamak olduğunu belirtti.

Yeni uygulama ile mesleki yeterlilik belgesini çift dilde düzenleneceğini söyleyen Bakan Selçuk, “Uygulamayı ilk etapta Türkçe-İngilizce ve Türkçe-Arapça olarak hazırlanacak belgelerle başlatacağız. Çift dilli belge alan vatandaşlarımızın, yabancı firmalara da yabancı işverenlere de kendi mesleki yeterliliğini kanıtlama ve yurt dışında iş bulma potansiyelini arttırmayı düşünüyoruz” ifadesini kullandı. 

Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde, mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu hale geldiğine vurgu yapan Bakan Selçuk, 143 mesleğe getirilen belge zorunluluğu sayesinde iş sağlığı ve güvenliğinde olumlu sonuçlar alındığından söz etti. Mesleki yeterlilik belgesinin tehlikeli işlerde hayat kurtarıcı rol aldığına dikkat çeken Bakan Selçuk, “Çalışanlarımıza ve işverenlerimize, yarım milyar lirayı aşkın sınav ve belgelendirme desteği verdik. Bu uygulamamız iş dünyası ve çalışanlarımız tarafından memnuniyetle karşılandı.” değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ile uyumlu hale getirilen Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin Avrupa Komisyonu’nda kabul edildiğini anımsatan Selçuk, “Böylece Avrupa’da kendi yeterlilik çerçevesini oluşturan 8 ülkeden biri haline geldik” dedi.

e-Haber Ajansı (e-ha)