Turizm sektörünün temel taşlarından olan oteller, yaz dönemiyle birlikte misafirlerini ağırlamayı bekliyor. Pandemine deniyle güvenlik ihtiyaçlarının en az hijyen kadar ön plana çıkacağı bu dönemde; otel misafirlerini ve çalışanları termal kameralar, temassız geçiş kontrol sistemleri, sosyal mesafe ve yoğunluk ölçüm sistemleri koruyacak.
Turizm endüstrisi, Türkiye ekonomisi üzerindeki kaldıraç rolünü korurken, sektörün temel taşlarından olan oteller de sürdürülebilir gelir elde etmek amacıyla daha fazla müşteri çekebilmek için yoğun çaba içinde bulunuyor.2020 yılında pandemi nedeniyle olumsuz etkilenen sektörde, salgınla ilgili kısıtlamaların yavaş yavaş kalkmaya başlaması, bu yıl beklenen hareketliliğin görülebileceğinin işareti olarak değerlendiriliyor.
Ancak insanların akıllarında salgınla ilgili sorular da son bulmuş değil. Bu sezon tatilcilerin tercihini, en az hijyen kadar güvenlik unsurunun da yönlendirmesi bekleniyor. Yeni normal dönemde otellerin konforun yanı sıra güvenlik düzeyini kusursuz bir şekilde sağlayabilmesi, müşteriler tarafından öncelikli seçim nedeni olacak. Dolayısıyla otellerin, iç mekân ve çevre güvenliğini müşteriyi rahatsız etmeyecek şekilde akıllı güvenlik çözümleriyle entegre bir şekilde sağlamaları gerekecek.
Elektronik güvenlik çözümleri oteller için olmazsa olmaz
Otellere sundukları elektronik güvenlik çözümleriyle tesislerin sürdürülebilir şekilde korunmasını sağladıklarını söyleyen Sensormatic Pazarlama Direktörü Pelin Yelkencioğlu, “Otellerde geçiş kontrol, yangın algılama, akıllı kamera sistemleri artık olmazsa olmaz haline geldi. Oteller için çevre güvenliği giderek önemini artırıyor. Akıllı video analiz yazılımları sayesinde izinsiz giriş, şüpheli bir paket ya da boş dolaşan biri anında fark ediliyor, ve görüntü alarm olarak Uzaktan İzleme Merkezi’ne ulaştırılabiliyor. Böylece olası bir olay henüz gerçekleşmeden önlenebiliyor" dedi.
Mobil geçiş kontrol sistemleri sayesinde anahtar ve kart taşıma tarihe karışıyor
Pelin Yelkencioğlu’nun verdiği bilgiye göre, pek çok otelde erişim güvenliği asansörlerden başlıyor. Misafirlerin oda kartları ile odalarının bulunduğu kat numarası eşleştiriliyor. Bu şekilde kişi sadece kendi odasının bulunduğu kata çıkabiliyor ve kötü niyetli kişilerin farklı katlarda dolaşması engellenmiş oluyor. Bunun yanında yeni nesil mobil geçiş kontrol sistemleri sayesinde, oda numarası misafirin mobil cihazına tanımlanabiliyor. Bu şekilde misafirin odasına girmek için yanında kart ya da anahtar taşımasına gerek kalmıyor.
Temassız geçiş kontrol sistemleri ile riskler dışarıda kalıyor
Çalışanların ofis ya da mutfak gibi özel alanlara giriş-çıkışları, parmak izi okuma, yüz ve iris tanıma gibi biyometrik teknolojilerle gerçekleştiriliyor. Böylece temassız geçiş sağlanıyor. Tesis girişlerine yerleştirilen termal kameralarla ateş ölçümü ve maske kontrolü hızlı ve otomatik bir şekilde yapılırken; bu sayede Kovid-19 salgınının getirdiği riskler de devre dışı bırakılıyor. Çözüm, belirlenen sınırların dışında bir vücut ısısı algıladığında ya da maskesiz geçiş durumunda sesli ya da ışıklı alarm veriyor.
Yoğunluk ve sosyal mesafeye dikkat!
Konaklama tesislerinde belirli bir alandaki insan sayısını kontrol altına almak için ‘Yoğunluk Ölçüm Çözümü’ kullanılıyor. Restoran, aktivite merkezi, spor salonu, hamam ve sauna gibi noktaların girişine kurulan çözüm, anlık yoğunluk bilgisini ekrana getiriyor. Ekranda bekleme sürelerinin yanı sıra yoğunluk sınırının aşılması durumunda uyarı görülüyor. Bu şekilde işletmeler metrekareye görebelirlenen kişi sayısı sınırlarını teknoloji ile kontrol edebiliyor ve ekpersonel ihtiyacını ortadan kalkıyor.
Çalışanların HES kodu kontrol altında
Pandemi döneminin en önemli kontrol sistemlerinden biri olan HES kodu uygulaması otel ya da tatil köylerinde güvenlik sisteminin önemli bir parçası haline geldi. Yeni genelge ile otellerin hijyen sertifikası alabilmek için çalışanların ateş ölçüm kayıtlarını tutması gerekiyor. Sensormatic’in geliştirdiği sistemle çalışanların HES kodu gün içinde belirli aralıklarla ve düzenli olarak otomatik şekilde kontrol ediliyor. Temassız teknolojilerle entegre çalışan yazılım sayesinde, bu tüm veriler tek merkezden yönetilebiliyor. Çalışanların giriş-çıkış ve ateş derecesi kayıtları otomatik olarak tutulabiliyor, giriş-çıkış yaptıkları alanlar yetkilendirilebiliyor.
Yangın riskine karşı uzaktan izleme
Yangın algılama çözümleri, bir turizm tesisi için en önemli güvenlik sistemlerinin başında geliyor. Yangını anında algılayan bu sistemler sayesinde müşterilerin ve çalışanların can güvenliği sağlanıyor. Sensormatic’in geliştirdiği Yangın Sistemi Uzaktan Takip Hizmeti ile daha yüksek performansta algılama imkanı sunulurken, bakım ve yönetim maliyetleri azalıyor. Uzaktan izleme hizmeti, güvenli ve verimli bir şekilde yangın algılama ekipmanlarını izlemeye, bakımını ve servis işlemlerini yapmaya yardımcı oluyor.
Akıllı teknolojilerle daha verimli işletmeler ortaya çıkıyor
Akıllı teknolojilerle herkesin fayda sağladığı çözümler sunulduğunun altını çizen Sensormatic Pazarlama Direktörü Pelin Yelkencioğlu, şunları kaydetti: “Maliyetlerin düşürülmesinin yanı sıra gelişmiş bir teknolojik altyapı kuruluyor ve bu da işletmenin hizmet kalitesini artırıyor. Bütün bunları sağlarken sistemi oluşturan her bir ürünü dikkatle seçiyor, kurduğumuz farklı sistemlerin birbiri ile entegre çalışmasına önem veriyoruz. Bu sayede kolay yönetilebilen, sürdürülebilir projeler hayata geçiriyoruz. Riskler bertaraf edildiğinde işletmelerin verimliliği artıyor ve bu da yöneticilerin farklı alanlara odaklanmalarına imkan veriyor.”
Sensormatic Güvenlik Hizmetleri
1994 yılından beri sektör lideri olarak hizmet veren Sensormatic, 12 farklı sektörde ihtiyaca özel tasarladığı marka bağımsız çözümlerle öne çıkan güvenlik teknolojileri ve iş zekası çözümleri entegratörüdür.
300’e yakın uzman çalışanı ve Türkiye’de 16 farklı şehirde bulunan teknik ekibiyle Perakende, Havacılık, Kamu-Adalet, Bankacılık-Finans, Ticari-Endüstriyel kuruluşlar, Enerji, Sağlık, Eğitim, Lojistik, Spor, Turizm ve Otelcilik alanlarına güvenlik ve operasyonel verimlilik sağlayan teknolojik çözümler sunar.
Sensormatic güvenlik ve iş zekası kategorilerinde çözüm sunar. Güvenlik teknolojileri kategorisinde video izleme, geçiş kontrol, yangın algılama, seslendirme-anons, hırsız ihbar ve elektronik ürün takip çözümleri bulunur. İş zekası kategorisinde personel devam takip sistemleri, RFI Ddemirbaş ve envanter yönetimi, gerçek zamanlı lokasyon belirleme, trafik analizi, elektronik fiyat etiketi ve kayıp önleme yönetimi çözümleri yer alır. Sensormatic ayrıca pandemi döneminde yeni normale geçişte, kurumların çalışanlarının ve müşterilerinin sağlık ve güvenliğini korumak amacıyla ateş ve maske kontrolü yapan termal ve video analiz özellikli kameralar, bir alanda kikişi sayısını gerçek zamanlı ölçüp, kapasite aşıldığında uyarı veren yoğunluk ölçüm çözümü, bireyler arasındaki sosyal mesafenin korunmasını sağlayan sosyal mesafe koruma çözümü ve temas etmeden geçişe olanak veren geçiş kontrol çözümleri sunmaktadır.
2011 yılında gerçekleşen birleşme ile bir Securitas grup şirketi olan Sensormatic, bu köklü uluslararası yapıdan aldığı güçle teknoloji ve insanın uyum içinde çalıştığı lokal ve global projeler üretir.1934’te kurulan ve merkezi İsveç’te bulunan Securitas, toplam 57 ülkede, uzman güvenlik hizmetlerinden, teknolojik çözümlere ve danışmanlığa kadar uzanan geniş hizmet yelpazesi ve 370 binden fazla çalışanı ile hizmet veriyor.
e-Haber Ajansı (e-ha)