Hatimoğulları, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Hatimoğulları, İzmir’de evlerinin duvarına “Defol Alevi” yazılan ailenin ardından Adana ve Mersin’de de Alevi yurttaşların evlerinin işaretlendiğini anımsatarak, Soylu’ya şu soruları yöneltti:
“1. Adana’da Alevi yurttaşların evlerinin çarpı işareti ile işaretlenmesi iddiasını araştırmak üzere soruşturma açılmış mıdır? Açıldıysa soruşturma hangi aşamadadır?
2. Mersin’de ağırlıklı olarak Alevilerin yaşadığı mahallede evlerin duvarlarına tarihler hangi amaçla ve kimler tarafından yazılmıştır? Konuyu araştırmak için soruşturma açılmış mıdır? Açıldıysa soruşturma hangi aşamadadır?
3. İzmir Gaziemir’de evinin duvarına ‘Defol Alevi’ yazılan yurttaşa polisin ilk tepkisinin ‘Sarhoşlar veya çocuklar yapmıştır’ şeklinde olması ve yazıların hemen sivil polislerce silinmiş olması, sorumluların ortaya çıkartılması için gereken önemle çalışılmayacağı algısını/endişesini yaratmaktadır. Bireysel olmayan, İzmir’in ardından Adana ve Mersin’e de sıçrayan bu olayları önlemek ve sorumluları ortaya çıkarmak için hangi adımlar tarafınızca atılacaktır?
4. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun İzmir’deki saldırı ardından ‘Benim bakanlığım döneminde bu tür olaylar çok az yaşandı ama hiçbiri faili meçhul olarak kalmadı’ açıklaması kamuoyuna yansımıştır. ‘Faili belirlenen’ bu olaylar ve sorumluları Bakanlığınızca kamuoyuna da açıklanacak mıdır?
5. 2012’de Adıyaman, Çorum, Malatya ve İzmir’de bazı semtlerdeki Alevi yurttaşların evlerine ‘çarpı’ işaretleri konulmuş, küfürler, tehditler yazılmıştı. 2012’den bugüne kaç yurttaşın evi, kimler tarafından işaretlenmiştir? Bakanlığınız sorumluları ortaya çıkarmak için hangi çalışmaları yapmıştır? Alevi yurttaşlara yönelik yapılan bu saldırıların failleri açığa çıkartılmış mıdır?
6. Yedi yıl önce yaşanan Alevi yurttaşların evlerinin işaretlenmesi saldırılarına ilişkin dönemin İçişleri Bakanının söylediği ‘Çocuklar yapmıştır’ ifadesinin bugün de güvenlik güçlerince tekrarlanıyor olması düşündürücüdür. Olayı azımsayan bu yerleşmiş bakış açısını değiştirmek ve konuyu ciddiyetle ele alarak gerekli adımları atabilmek için Bakanlığınızca çalışmalar yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa çalışmalar nelerdir?”
e-Haber Ajansı (e-ha)