Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 25 Eylül 2019'da İşyurdu çalışmalarının desteklenmesi konusunda iş birliği protokolü imzalamıştı. Protokol kapsamında hükümlülere iş makinesi operatörlük eğitimleri ve sondörlük eğitimleri verilmesi kararlaştırıldı. Hükümlülere, 6 hafta boyunca Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Makine İmalat ve Donanım Dairesi Başkanlığına ait Ankara Etlik Eğitim Merkezinde ekskavatör eğitimi verilecek. Merkezde kurulu olan simülatör üzerinden ders alacak olan hükümlüler, pratik olarak da ekskavatör eğitimi alacak. Hükümlüler, eğitimin sonunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sınava tabi tutulacak. Başarılı olanlara uluslararası geçerliliğe sahip G sınıfı sürücü belgesi verilecek. Hükümlüler, cezalarının bitmesinin ardından bu alanda iş sahibi olabilecek.

Hükümlüler sondörlük eğitimi de alacak. İlk eğitim Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğünde başlayacak. Toplamda 25 gün sürecek sondörlük eğitiminin ilk 5 günü genel jeoloji bilgisi, kuyu yeri seçimi, genel sondaj tekniği, numune alma, motor ve pompa bilgisi, genel matematik bilgisi gibi derslerden teorik, kalan 20 gün ise makine ve kuyu başında uygulamalı pratik eğitim şeklinde yapılacaktır. Eğitim sonunda yazılı ve sözlü sınav yapılacak, başarılı olanlara uluslararası geçerliliğe sahip sondörlük belgesi verilecek.

Programda konuşan Adalet Bakan Yardımcısı Uğurhan Kuş, Adalet Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında İşyurdu Çalışmalarının Desteklenmesi Konusunda İş Birliği Protokolü imzalandığını anımsatarak, Adalet Bakanlığının, hükümlülerin yeniden topluma kazandırılması kapsamında mesleki eğitimde yoğunlaşan çalışmalar yapıldığını belirtti. Bakan Yardımcısı Kuş, “Şu an bulunduğumuz bu modern eğitim merkezinde, hükümlülere yüksek oranda istihdam olanağı sağlama imkanı bulunan iş makinesi operatörlüğü eğitimi verilmektedir. Toplam 76 saat süreli bu eğitimin bir bölümü teorik bir bölümü de araç başında pratik olarak verilmektedir. Ayrıca gerçeğe çok yakın araç kullanma deneyimleri sunan modern simülatörler kullanılmak suretiyle hükümlü kursiyerlere, her türlü iklim ve yol koşulunda iş makinesi kullanımına ilişkin zengin öğrenme imkanı sunulmaktadır” dedi. 

e-Haber Ajansı (e-ha)