E Haber Ajansı: Sayın Kerim Sarılar, gelecekte dünya çapında bazı teknolojilerde kullanılabilecek ilmi keşiflere imza attığınız biliniyor. Peki, bu ilmi keşiflerin onay mercii üniversiteler mi yoksa küresel veya ulusal dergiler mi?
Bilim İnsanı ve Yazar Kerim Sarılar;YÖK Kanunu gereği ilmi keşif ve ilmi eserlere akademik görüş verme yetkisi üniversitelere aittir. Ancak ilgili mevzuatları gereği Dr, Doçent ve Profesör olacak olanlar gerek küresel ve gerekse ulusal bilim dergilerinde makale yazarlar. Tabi her makale bir ilmi veya teknolojik keşif değildir”
E Haber Ajansı: Peki. Sizin bu güne kadar 12 ayrı üniversiteden çeşitli bilim dallarından akademik görüş ve onay aldığınız biliniyor. Bu hususta tecrübelerinizi aktarır mısınız?
Bilim İnsanı ve Yazar Kerim Sarılar; Önce bir yıl kadar bize gerek küresel ve gerekse ulusal dergilere havale ettiler. Ancak o dergilerde araştırmalarım sonucu şöyle bir şart olduğunu öğrendim. Makale yayınlandığında peşin olarak telif haklarının o dergiye geçtiğini kabul ediyorsun. Bu ise hem Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü fikriyatına hem de o paralelde hazırlanmış olan 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununda eser sahibine tanınan telif haklarını ortadan kaldırmaktadır. Makalenin küresel dergide yayınlanmasının ayrıca şöyle bir sakıncası var. Mesela diyelim ki biz elipsoit şeklinde bir füzenin yüzey alanını hacmini ve cismin yoğunluğu dâhilinde ağırlığını bulan makale olarak yayınlanması için küresel bir dergiye gönderdim. Telif hakları o dergiye geçiyor. Bu ise 5846 sayılı yasanın eser sahibine tanıdığı hakları ortadan kaldırması yanı sıra bana göre milli çıkarlara da aykırıdır.
E Haber Ajansı: Peki, bilim insanlarına karşı çeşitli tuzaklar kuruluyor. Size karşı da bu tür şer odaklarınca saldırı yapılıyor mu?
Bilim İnsanı ve Yazar Kerim Sarılar; Evet. Geçmişte tarafıma karşı dış odaklı yabancı şer güçlerce psikolojik bir savaş yürütüldü. O günkü haberlerde de yer almıştı. Bir Türk’ün, bir Müslüman Türkün ilmi keşif bulması istenmiyor. Dış şer odaklarının saldırıları beni tedbirli olmaya sevk ediyor. Ancak içerideki bazılarının bilinçsizce ilmi keşif ve eserlerimin önünü engellemeye çalışmaları beni üzüyor. Onları Yüce Allah'a havale ediyor ve rahatlıyorum.
E Haber Ajansı: Peki, bu ilmi gücü, aklı, zekâyı ve direnci nereden alıyorsunuz?
Bilim İnsanı ve Yazar Kerim Sarılar; Rahmetli babanın halası Hörü hala bilge bir kadındı. Gelenek bu ya bir önceki kuşak bir sonraki kuşağa aktarırmış. Asırlar önce kökenlerimizin Türkistan'a dayandığını, oradan gelen atalarımızın Karaman oğlu beyliğinin kurulmasına katkı sunduklarını ve yine Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Yunanistan’la yaptığı karşılıklı mübadele antlaşması gereği 1924 yılında Batı Trakya Muratlı Karyesinden gelerek Samsun Çırakman Köyüne yerleştiklerini anlatırdı. Kısaca dünyada ilimlerin çıkış noktasına bakarsanız Türkistan mihenk taşıdır. Biz de Yüce Allah'ın nasip etmesi ile genlerimizde var olan ilme duyarlılık sayesinde çalışmalarımız sonucu bu ilmi keşif ve eserleri üretmiş bulunmaktayız.
E Haber Ajansı: Sizce ülkemizde ilmi ve teknolojik gelişmenin önünde engeller var mıdır?
Bilim İnsanı ve Yazar Kerim Sarılar; Elbette var. Bayraktar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve Genel Müdür Haluk Bayraktar'ın İnternet te anlatımlarını izlediğimizde; İHA uçuşlarına ait ne gibi engeller çıkarıldığı ve hatta kendilerine ihtiyaç duydukları bir vidanın dahi verilmediğini anlatmaktadırlar. Ancak onalar engelleri aşmış bulunmaktadırlar. İşte şimdi bazı bilgisizler o tür engelleri bizim ilmi keşif ve eserlerimize karşı çıkartmaya çalışmaktadırlar.
E Haber Ajansı: Peki sizce başarabilirler mi?
Bilim İnsanı ve Yazar Kerim Sarılar; Hayır başaracaklarını sanmıyorum. Üst akıl her zaman şeytani akıl ve onun aparatlarına karşı üstün gelir. Üst akılı biz temsil ediyoruz. Tabi biz de önlemimizi aldık. İlmi keşif ve eserlerimizi eser sahibinin hususiyetleri dâhilinde ifade biçimi ve anlatım tarzı ile teoremler şeklinde düzenleyerek 2017 yılında kitap olarak basımını sağladık. 2022 yılında ise kitabın içinde yer alan ilmi keşif ve eserlerimizin İlim ve Edebiyat Eseri olarak kayıt ve tescili Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğünce yapılmış ve tarafıma İlim ve Edebiyat Eseri kayıt tescil belgesi verilmiştir.
e-ha