Türkiye’de iş arayan ve yeni fırsatlar yakalamak isteyen binlerce yeteneğin kariyer yolculuklarına destek olan Grafton Türkiye Kıdemli Müdürü Sancar Tok, “Özellikle yeni mezun, yetiştirilmek üzere işe alımlarda birçok işveren kişisel niteliklere mesleki bilgiden daha çok değer verir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, aynı bölümde okuyup üniversite eğitimi sırasında staj yapanlarla hiç staj yapmayan mezunlar arasında işe yerleşme oranlarında yüzde 50’ye yakın fark var" dedi.
Rekabetin gittikçe arttığı iş hayatında işverenler artık çok yönlü, akademik altyapısı güçlü olan fakat aynı zamanda eğitim ve kişisel yetkinliklerini staj yaparak test etmiş öğrencileri arıyor. Kariyer yolculuğunun ilk basamağı olan stajlar, özellikle iş dünyası hakkında bilgisi ve deneyimi olmayan yeni mezunlar için büyük avantaj sağlıyor. Stajlar öğrenme ve deneyimleme açısından da büyük bir açığı kapatıyor.
Kariyer hedefiyle uyumlu bir staj, tam zamanlı pozisyonlara geçiş fırsatı yaratır
Staj deneyimi ile sağlanabilecek en önemli fırsatlardan birisi ise kariyer hedefi ile uyumlu olabilecek doğru kurum seçimiyle tam zamanlı pozisyonlara geçiş imkanı olması. Çalışma hayatına uyum sağlama açısından kişisel gelişimin de bir parçası olarak görülen staj için seçim yapılırken, firmaların kurumsallıkları ve stajyer programlarına yaptıkları yatırım öğrencilerin seçim kriterlerinin başında geliyor.
Grafton Kıdemli Müdürü Sancar Tok, “Stajların değerli olmasının nedenlerinden biri profesyonel hayatın içerisinde güçlü ve gelişime açık yönlerinizin keşfedilmesini sağlamasıdır. Bu keşif sürecini size verilen sorumluluklarda hata toleransınızın yüksek olduğu, etrafınızda güçlü yöneticilerin ve yetenekli ekip arkadaşlarınızın yer aldığı güvenli bir ortamda yaşıyor olmanın kişisel gelişiminize katkısı paha biçilemez” açıklamasını yapıyor.
Staj, yeni mezunları iş arayışında bir adım öne taşıyor
İş hayatında rekabetin her geçen gün arttığı bu dönemde yeni mezunların kendilerini bir adım öne taşıma adına farklılaşmaları da gerekiyor. Tok, “Stajlar, profesyonel dünya hakkında çok az deneyimi olan öğrenciler için güzel bir öğrenme eğrisi sağlar. Özellikle yeni mezun, yetiştirilmek üzere işe alımlarda birçok işveren kişisel niteliklere mesleki bilgiden daha çok değer verir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, aynı bölümde okuyup üniversite eğitimi sırasında staj yapanlarla hiç staj yapmayan mezunlar arasında işe yerleşme oranlarında yüzde 50’ye yakın fark var. LinkedIn’de yayınlanan ilanlarda işverenler tarafından en çok aranılan 10 yetkinlikten sadece 3’ünü teknik, 7’sini ise kişisel yetkinlikler oluşturuyor" dedi.
İş hayatıyla ile ilgili ağ oluşturmanın başlangıcı iyi bir stajdan geçiyor
Staj yapmanın bir başka avantajı ise iş hayatı ile ilgili ağ oluşturmaya (networking) fırsat tanımasıdır. Stajyer olmak, gençlerin gelecekteki kariyerleri için çok faydalı olabilecek, hedefledikleri sektördeki şirket profesyonelleriyle bağlantılar kurabilmeleri ve tam zamanlı pozisyonlara geçiş için fırsatlar sunar.
e-ha