Koncuk, Bütçe Kanunları ile Kesin Hesap Kanunları ve Bu Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi görüşmeleri sırasında Genel Kurul’da konuştu. TÜİK'in Komisyona hafif iş kolu için bin 940 lira, orta iş kolu için 2 bin 86 TL, ağır iş kolu içinse 2 bin 331 TL asgari ücret önerdiğini anımsatan Koncuk, "TÜİK’e göre, ağır statüde çalışan bir işçinin geçim maliyeti sadece yüzde 5,4 artmış, Hâlbuki hedeflenen enflasyon bile 2019 yılı sonu itibarıyla yüzde 12’dir. TÜİK talimatlara göre hareket eden bir kuruluş hâline geldi maalesef, yani TÜİK’in rakamlarının vatandaşların, halkın, memurun, işçinin, çalışanın durumunu anlatmadığını biliyoruz. Geçen sene aynı TÜİK yüzde 37,4 artış öngörmüştü, ne değişti? Oradaki görevliler değişti, yetkililer değişti. TÜİK’ten, ne istiyorlarsa o rakamlar çıkıyor” dedi.

Koncuk “Türkiye Kamu-Sen’In açıkladığı Kasım ayı geçim endekslerinde, çalışan tek kişinin  açlık sınırının 2 bin 625 lira 90 kuruş olduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:

"Çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı ise 3 bin 388 lira 32 kuruş. 4 kişilik bir ailenin sadece gıda ve barınma harcamaları ortalama 2 bin 503,94 lira, 4 kişilik bir ailenin sadece aylık gıda harcaması bin 504 lira 65 kuruş. Her sene âdeta tombala çeker gibi asgari ücret tespiti yapılıyor. Bunun bir kuralının olması; iki, üç, dört, beş ve on yıllık hedefler ortaya koymamız gereklidir. 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddi 7 bin TL. Türkiye’de asgari ücreti, asgari geçim sınırına ulaştıracağım diyebilmeniz lazım. Sayın Fuat Oktay bir konuşmasında memur zamlarıyla ilgili rakamları verdi 'Yüzde 400 artırdık' şeklinde bir açıklaması var; fakat bu meseleyi çözmez. Yani enflasyon oranında zam sıfır zam demektir. Her yıl çalışanların, asgari ücretlinin zammını sadece enflasyonla paralel yürütüyorsanız siz sıfır zam yapıyorsunuz demektir. O zaman bu ülkede büyüme rakamları ne işe yarıyor?” diye sordu.

e-Haber Ajansı (e-ha)