JAPONYA (e-ha) -TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, G 20 Parlamento Başkanları Zirvesi'nin “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Ulaşma ve Küresel Sınamaların Çözümüne Yönelik Çabalar” başlığılı hedefunda konuştu.

e-Haber Ajansı (e-ha) editörünün edindiği bilgiye göre;  Uzun süredir savunma fonksiyonlar ve kurumların zaman geçtikçe kuruluş amaçlarından uzaklaşabildiğine dikkat çekti.

Mustafa Şentop, “Tam bulayın, uluslararası camianın ve örgütlerin sebeplerinin sebepleri ve varoluş amaçlarının ön izlemesini takiben yönetiliyor zaruretini bir kez daha dikkatlerinize sunmak istiyorum. Ne yazık ki bugün uluslararası örgütlerin hemen hemen hepsi, Birleşmiş Milletler, kuruluşun hedefi hedeflenip misyonu olan orada barışı hedefliyor, yerine getirerek çok uzaktırlar.

Nitekim Sayın Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan bu durumu, 'Dünya Beşten Büyüktür' itirazıyla ifade ediyor. Bu itiraz, doğal olarak düzenlenir, tüm dünyayı düzenler.

Diyen TBMM Başkanı, “artık, ülkesi haklara haklar, ülkeler ülkesi şartlar ve şartlara bağlı bir dünya yok, olamaz” diyen TBMM Başkanı, bunun farkına varıyor. G20 ülkelerinin de yükümlülükleri var ”dedi.

“ARTAN ÜRETİM HACMİ, KORKUNÇ ADALETSİZLİĞİ ORTAYA ÇIKARDI”

TBMM Başkanı Şentop, uluslararası siyaset ve küresel meseleleri, dinamik ve gerçekçi bir yaklaşımla ele almayı hedefliyor, bir yandan ekonomik ve çevre olayları oluyor, başka yerlerde da ağır bir tahribatın yaşandığı dikkat çekti. Şentop, “Ancak bugün görüyoruz ki, ekonomik planlama ve hedef ilerlemeler onu bekliyoruz. Tam tersine 20. yüzyıldan bu tarafa tarihin önceki dönemlerine nazaran görülmemiş bir süre artan üretim süresi ve dünya serveti aynı zamanda beraberinde bazen bazen şehirlerde bir adaletsizliği ve çevresi tahribatını görüldü ”ifadelerini kullandı.

“SÜRDÜRÜLEMEZ POLİTİKALARLA SÜRDÜRÜLEBİLİR SİSTEM OLUŞTURULAMAZ”

Mustafa Şentop, sözlerini devam ediyordu: “ortak irade” ve “kolektif şuurdur”

“Tabiat, tarihin ikisi de son iki yüz yıllık olduğu kadar tahribata uğramadı ve insanlar arasında dengesizlik hiç bu kadar büyük olmadı. Modern insan kendini adeta ilahlaştırırken, kalan onu araçsallaştırdı. Tabiat da, geliştirme konusunda geri kalmış ülkelerdeki insanlar da sadece üretime dahil edildi. Her şeyi ve herkese kaynak oldu, önemi verildi, değer atfedildi. İşte bu sebeple, yanlış anlayışlar ve temeller üzerine mühendisliğe gidiyorum. “Sürdürülemez” politikalarla “Sürdürülebilir” ”” bir sistem oluşturulamayacağına inanıyorum. ”

İnsanla tabiat, insanla insan ve insanla toplumun birleşik ve devletlerarası, sağlıklı bir şekilde bağlanabiliyor, bir açık plan geliştiricidu olunduğuna vurgulanıyor Şentop, “İnsanı, sadece ve insanın merkezini almadığı bir yerinde inisiyatifini geliştirebiliyor. D ünyada gerçekten ne olup bittiğini ve samimiyetle ve empatiyle anlamaya çalışmazsak, başka devletlere, halklara, bütün dünya insanlarına çıkar elde etme orada var.

“Sürdürülebilir Kalkınma” retoriği ile kendi kendimizi avutur ve aldatır dururuz.

Şunu unutmamalıyız. Küreselleşme, bağlı da, devletleri de, ekonomileri de sıkıya sıkıya bağımlı hale getirdi ”diye konuştu.

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, konuşmasının sonunda şu anda verdi: “Dünyayı onu birimiz için yaşayabilir klanabilirilmek, ancak bir bütün dünyayı kurmaktan geçiyor. Eğer başka türlü bir barış - yoksa asgari insani şartlarda hayat sürmek mümkün, kendi varimizde huzurlu olamayız, olamayacağız. Türkiye olarak, sahip olduğumuz kadim medeniyetin benim yaptığım “İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın” ilkesini sizinle paylaşmak istiyorum. Bu felsefenin bütün insanlığın huzuru ve kurtuluşuna çare olabileceğine inanıyorum. Bu anlayışımızı “İnsanı Yaşat ki Dünya Yaşasın” şeklinde ifade etmenin yerinde ve anlamlı olduğunu düşünüyorum. ”

e-Haber Ajansı (e-ha)