12-15 Nisan 2025 Tarihlerinde Gerçekleşen Etkinlik, Üretmenin ve Dayanışmanın Gücünü Sanatla Buluşturdu. m3art collective, Dünya Sanat Günü kapsamında düzenlediği "Üretim ve Sanatta Yan Yana" etkinliğiyle, tüketim kültürünün hâkim olduğu bir dönemde üretmenin değerini ve kadın dayanışmasının gücünü vurguladı.
12-15 Nisan 2025 tarihleri arasında sanatseverleri, üreticileri ve farklı disiplinlerden katılımcıları bir araya getiren etkinlik, yaratıcılığın sınırlarını zorlayan işlere imza attı. Berna Acar Bayrakoğlu, Sibel Akkulak-Dosch, Türkan Akkulak-Koç, Asya H. Borahan, Rezzan Demir, İclal Erentürk Güçsav ve Türkan Karali'nin bir araya gelmesi ile gerçekleşen "Yan Yana" projesine Günsu Saraçoğlu, Nurgül Dökmecier gibi birçok sanatçı da destek verdiler.
Tüketimin pompalandığı bir çağda, üretmenin kalıcılığını ve toplumların ancak üreterek var olabileceğini hatırlatan m3art collective, farklı disiplinlerden sanatçıların, zanaatkârların ve üretim tutkunlarının bir arada çalışmasına alan açtı. Bu bağlamda, farklı disiplinlerden gelen kişilerin kadın dayanışmasının ve birlikte birbirlerini destekleyerek üretmenin önemine vurgu yaptıkları dikkat çekti.
Etkinliğin ruhunu özetleyen m3art collective sözcüsü, "Farklılıklarımız olsa da "yan yana" olmak insana iyi gelir. Üretirken birbirine güç vermek, dayanışmanın en güzel yanıdır.
Bu etkinlikte, bilginin ışığında üretmenin hazzını paylaştık. Çünkü biliyoruz ki üretmek, yalnızca eserler değil; bilinçlenme ve aydınlanma sürecidir. Üreten toplumlar, ancak bu şekilde kültürlerini geleceğe taşıyabilir" dedi.
Etkinlikte, geri dönüşüm malzemelerinden heykeller, sokak sanatı enstalasyonları ve interaktif dijital projeler üreten katılımcılar, atölyeler ve kolaj çalışmalarıyla yaratıcılıklarını ortaya koydu. "Üretim Ekonomisi ve Sanatın Rolü", "Kolektif Bilinçte Yaratıcılık" başlıklarının altını çiziyoruz.
Toplumların ancak üreterek var olabileceğine dikkat çeken m3art collective, bu etkinlikle "üretmek, yok olmamak için direnmektir" mesajını verdi. Tüketim kültürüne karşı duruşlarını sanatın dönüştürücü gücüyle beslediklerini vurgulayan kolektif, "üreten insanın özgürleştiğini, üreten toplumun ise kalıcı olduğunu" ifade etti. Ayrıca, ileriye dönük olarak farklı etkinliklerle bu dayanışmayı ve üretim ruhunu sürdürmeyi hedeflediklerini belirttiler.
e-ha