Kurum, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak “engelsiz şehirler, engelsiz hayat” ilkesiyle hareket ettiklerini kaydetti. Engelli vatandaşların şehirlerin tüm imkanlarından faydalanabilmesi için tüm planlamaları ve projeleri bu hassasiyetle gerçekleştirdiklerini söyleyen Kurum, engelli vatandaşları şehirlere değil şehirleri onlara uygun hale getirmeye çalıştıklarını belirtti.
Kurum, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) tüm konut uygulamalarında, engellilerin konutlara rahat ulaşımını sağlayacak bina giriş rampaları, zemin kat kotuna ulaşım kolaylığı, tüm kapıların 90 santimetre, koridorların 115 santimetre olması, asansörlerin tekerlekli sandalye kullanımına uygun olması, merdivenlerin her iki tarafında korkuluk ve küpeşte bulunması gibi hususların göz önünde bulundurulduğunu söyledi.
Ayrıca, proje alanlarının peyzajında da engellilerin ihtiyaçlarını karşılayacak tedbirlerin alındığını aktaran Kurum, yol ve kaldırım geçişlerinde ve binaya ulaşım noktalarında TSE ve imar yönetmeliği gereğince engellilerin ulaşımı için gerekli düzenlemelerin yapıldığını ifade etti. Kurum, engelli vatandaşlar TOKİ'den konut satın almak istediklerinde, alacakları dairede, banyo ve mutfaklarına kaymaz seramik uygulandığını, tutamaklar yapıldığını, tuvaletlerine engelli tuvaleti konulduğunu ve daire sahibinin ihtiyacına uygun düzenlemeler yapıldığını belirtti. Kura ile satışı gerçekleştirilen sosyal nitelikli konut projelerinde en az yüzde 40 düzeyinde engelli durumunda olan vatandaşlar için yüzde 5'lik kontenjan ayrıldığını, başvuruların engelli kategorisinde alındığını aktaran Kurum, kura çekilişlerinde engelli kategorisinden hak sahipliği kazanamayan başvuru sahiplerini diğer kategorisi adı altında yeni bir kuraya daha dahil ederek, konut sahibi olabilmelerini kolaylaştırmak amacıyla kendilerine ikinci bir hak tanındığını vurguladı.
e-Haber Ajansı (e-ha)